zondag 27 september 2015

Veelbelovend: Het nieuwe alternatief voor vlees


Gisteren liep ik rond op de altijd gezellige Smaak van de Streek in Amersfoort, een markt vol (h)eerlijke en biologische producten uit de streek. Daar stond een standje met de naam Powerpeul. Geïntrigeerd door de naam nam ik een kijkje en raakte in gesprek met de meneer van de kraam. Powerpeul promoot en verkoopt (via diverse (online) winkels) witte lupine, biologisch geteeld in de Betuwe. Het is de bedoeling van Powerpeul dat plantaardig koken met lupine in Nederland populair wordt.


Wat is Lupine?
 Ik hoorde voor het eerst van lupine toen ik met de vleesvervangers van de Vegetarische Slager in aanraking kwam. Lupine is een peulvrucht en heeft bonen, net als de sojaplant. In Nederland is deze lupine, de blauwe lupine, dus al wat langer op de markt. Vooral in de vorm van vleesvervangers. De witte lupine van Powerpeul is minder bekend. In tegenstelling tot de blauwe lupine is de witte lupine makkelijk te verwerken in onze eigen keuken. En daar speelt Powerpeul dan ook slim op in.  

Wat maakt Lupine gezond?
Lupine bevat veel eiwit (ruim 36 gram per 100 gram!), is rijk aan calcium, magnesium en ijzer, zit vol met voedingsvezels en bevat weinig vet. Verder bevatten lupinebonen alle essentiële aminozuren. Daarmee is het een goed alternatief voor vlees en soja. Uit onderzoek (uitgevoerd in Australië en België) blijkt dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert.

Een bijkomend voordeel is dat lupine zelfs kan helpen bij gewichtsverlies. Ook dat zal veel
mensen als muziek in de oren klinken.



Meer info
Los van de vele gezondheidsvoordelen is lupine ook echt lekker. Op de website van Powerpeul vind je nog meer informatie over deze hoogwaardige eiwitten van Hollandse Bodem. Ook vind je hier smakelijke recepten (ik heb zelf de Libanese muts geprobeerd en die was echt top!) en de verkooppunten (o.a. te verkrijgen bij de Veggideli, €3,95 voor 400 gram). En mocht je volgend weekend een bezoekje brengen aan de Veggiefair in Doorn, dan kun je ook zelf langs de stand van Powerpeul gaan voor meer info.






Bron: www.powerpeul.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten