dinsdag 29 september 2015

De 5 beste tips om goedkoper gezonde boodschappen te doen




Laatst zei iemand het nog tegen mij; ‘Dat is toch hartstikke duur dat gezonde en plantaardige eten?’ Nou, nee…niet duurder dan gewone boodschappen. Er is nog steeds een beeld dat je als veganist (en vegetariër) altijd duurder uit bent dan de omnivoren onder ons. Ja, het klopt dat producten uit een biologische winkel soms hoger geprijsd zijn dan de producten uit de supermarkt. Dat is ook wel logisch. Zelf ben ik dan ook zeker niet wekelijks in de biologische winkel te vinden. De meeste producten haal ik gewoon in de supermarkt. Het is dus zeker mogelijk om met een 'gewoon' budget een vegan lifestyle te hebben. Tenminste als je de volgende budgettips in je achterhoofd houdt:


TIP 1
Ga niet altijd voor een A-merk. Veel huismerken of B-merken zijn net zo lekker, een stuk voordeliger (tot 30% goedkoper!) en zeker niet meer of minder plantaardig. Lees hiervoor altijd de etiketten of raadpleeg de wiki van de Nederlandse Vereniging van Veganisme.

TIP 2
Groente en fruit van het seizoen eten is niet alleen lekkerder, het scheelt ook aanzienlijk in je portemonnee. Ook is het een stuk minder belastend voor het milieu. Op internet zijn er ontzettend veel groente- en fruitkalenders te vinden. Een voorbeeld daarvan vind je hier.

TIP 3
Wees creatief met eten. Het is algemeen bekend dat we met zijn allen veel voedsel weggooien. Volgens Milieu Centraal gooien we gemiddeld 50 kilo goede voeding weg (per persoon!). Dat komt neer op zo'n €150 per jaar. Hartstikke zonde en bovendien onnodig. Door 'left-overs' slim te bewaren, kun je van verschillende producten, ook verschillende maaltijden maken. Een salade als bijgerecht gemaakt? Wat je hiervan over hebt, neem je de volgende dag (of de dag daarna) gewoon mee als lunch. Aardappeltjes kun je altijd lekker opbakken en rijst is goed in de vriezer te bewaren. Op de website van Milieu Centraal vind je meer praktische tips.

TIP 4
Een open deur, maar het loont nog steeds zeer de moeite om de aanbiedingen in de gaten te houden. En dat geldt zeker ook voor het reclameaanbod in biowinkels. Vooral de langer houdbare producten sla ik dan in groten getale in.

TIP 5
Koop diepvriesfruit- en groente. In tip 2 kwam het al aan de orde. Fruit van het seizoen is lekkerder en goedkoper. Toch heb ik ook in de winter weleens (lees: vaak) enorme zin in een smoothie met aardbeien. Onbetaalbaar, waterig en vaak onvindbaar. De oplossing vind je vervolgens gewoon in het diepvriesvak. En of dat dan niet een stuk ongezonder is? Nee, aangezien de voedingsstoffen bij het invriezen niet verloren gaan. Goedkoper en gezond dus!
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten